Etichete

, , , , , , , , , , , , , , ,

Excited blonde with a laptop in a meadow

Importanţă actului respirator este majoră, în condiţiile în care stresul, suprasolicitarea, neglijarea meselor regulate şi a somnului suficient pt produce ” mici fisuri” în sistemul imunitar. În momentul în care conştientizăm că actul respiraţiei este cel mai de preţ dar, ne raportăm altfel la fiinţă noastră, iar lucrurile din noi şi din jurul nostru încep să ia alte forme.
A respira corect echivalează cu 8 ore de somn, practicarea unui sport, mese regulate şi sănătoase, dar nu le exclude pe toate acestea , şi aduce cu sine armonie, sănătate şi fericire. De fiecare dată când grijile şi gândurile grele te asaltează, poţi schimba desfăşurarea acţiunii prin următoarele tehnici :
1.Conştientizarea faptului că deţii controlul asupra gândurilor şi a situaţiei prezente. Noi trăim în prezent.Trecutul şi vitorul, deşi se află şi nu se nu se află pe aceeaşi linie temporală (teoria relativităţii şi fizică cuantică ne sunt martori), ne pot influenţă starea emoţională, cognitivă şi comportamentul. Astfel,într-o situaţie limită sau stare emoţională alterată de gânduri sau situaţii stresante poţi afirma: „eu deţin controlul acum, pot face o schimbare, pot schimba această situaţie ; respir şi mă bucur de viaţă pe care o simt acum: totul este bine în viaţă mea: din această situaţie va ieşi numai binele; relaţiile personale sunt armonioase, sănătoase şi pline de sens; viaţa îmi oferă mereru soluţii şi ajutor; sunt bine; totul este bine în viaţa mea ”. Iar dacă există un gând persistent care nu îţi dă pace sau o idee recurentă care îţi tot apare în vise sau în gânduri , te poţi relaxa respirând şi afirmând : ”acesta este doar un gând pe care îl pot schimba; emoţiile sunt gânduri care se plimbă prin corp, şi dacă schimb gândul, astfel se schimbă şi emoţia”. În scurt timp, vei observa o modificare semnificativă a stării emoţionale şi cognitive. De altfel, îţi poţi construi singur un set de afirmaţii care să te susţină în momentele dificile în funcţie de nevoia apărută. Dacă nu te simţi inspirat poţi căuta pe internet sau în librării cărţi şi materiale despre afirmaţii şi valoarea construirii unei mentalităţi gen “zen mind”.
2. Respiră şi bucură-te de viaţă, oricare ar fi situaţia. Încearcă să înveţi lecţia prezenţa din orice moment present dacă si tu crezi că este necesar să faci acest lucru. Poţi încerca noi paşi în propria devenire cum ar fi:
-să înveţi să fii mereu prezent în viaţa ta şi suficient de atent la detalii şi sensuri. Acest mod de funcţionare poate părea dificil la început, căci va fi necesar să te resetezi singur pentru a-ţi optimiza starea generală, dar în final vei resimţi o îmbunătăţire care, deşi necesită practică şi răbdare, ca orice lucru de altfel. ar putea deveni o experienţă gen “must have-ul” din modă.
-Să fii conştient de tine în orice moment, căci fiecare moment este parte din viaţă ta pe care o poţi trăi prin prisma mecanismelor inconştiente şi a relaţiilor interpersonale nonnecesare, care te pot purta prin diverse meandre existenţiale pentru a le putea descurcă sensurile şi a te recunoaşte-cunoaşte pe ţine în Lume şi în Tine.
-Să înveţi să vezi care este sensul dificultăţii sau bucuriei în care te găseşti în prezent.Poţi reflecta şi la greşelile voluntare înfăptuite în decursul vieţii care ar fi putut genera unele dintre experienţele nesatisfăcătoare prezente. Poţi afla astfel, că în spatele micilor necazuri se află o “zână bună” deghizată într-o acţiune educativă pentru a te ajuta să depăşeşti nivelul spiritual actual. Zâmbeşte şi spune mulţumesc, chiar dacă doare. Va fi o stare miraculoasă în care poţi experimenta serendipitatea şi Pacea.
3.Ai încredere că toate se vor rezolva pe parcurs.

4.Învaţă să-ţi induci starea de mulţumire , bucurie, sănătate. Crede că aşa este, şi aşa va fi.
5.Fii recunoscător pentru darul numit viață.
6. Încearcă să priveşti clipa în care îţi este greu doar ca pe un moment care poate fi depăşit. Nu te lăsa prins într-o stare defavorabilă. Nimic nu este permanent.Totul curge. Eşti în siguranţă. Eşti protejat de Univers şi de Viaţă. Viaţa te sprijină.
7. Respiră.Ieşi afară, plimbă-te mai mult în natură, înconjoară-te de persoane pozitive, iubitoare şi recunoscătoare. Respiră viaţa ta. Poţi exersa zilnic următoarea tehnică de respiraţie abdominală cu ritm şi retenţie. Este important să te aşezi int-o poziţie comodă, astfel că trupul să fie relaxat (pe un scaun ţinând spatele drept, şezând turceşte sau culcat pe spate pe un covor). Locul să fie liniştit şi bine aerisit, unde să nu te deranjeze nimeni, cu o temperatura a aerului normală. În minte să avem doar gândul de a supraveghea exerciţiul.
Execuţie: fără sforţare, goleşte plămânii complet de aer, apoi inspirând încet, simţind cum partea de jos a plămânilor se umflă, umflând odată cu ei şi stomacul. Numără până la 5 inspirând, ţine aerul în plămâni şi stomac numărând până la 5 ,expiră numărând până la 5, ţine numărând până 5.
Repetă acest exerciţiu de 5-6 ori, oricând eşti în pană de idei, obosit, îngrijorat, stresat. Acest exerciţiu te ajută să te energizezi instant, şi astfel vei fi mai atent, focusat şi sănătos. De asemenea, este recomanadat pentru ameliorarea simptomelor oboselii cronice şi a nemulţumirii cronice. . Axa spirit-minte-trup este liniară, fară interferenţe. Esti mai aproape de tine.

Autor: Simona Druncea

Consilier psihologic si psiholog clinician

Articol publicat și aici: http://like.noinu.ro/2014/07/respir-deci-exist/