Etichete

, , , ,

tiger1

Si prin acest lucru nu ne referim numai la ajutorul pe care-l primim de la ceilalti si si la ajutorul pe care ne place sa-l acordam, in schimbul sentimentului de a fi importanti, de a fi indispensabil celorlalti.

Suntem dependenti de ceilalti atunci cand depindem de ei sa ne accepte, sa ne rasplateasca si sa ne laude atunci cand am facut un lucru bun.

Depasirea acestei nevoi, tine de autoeducare, si daca este depasita, aduce multa incredere in sine, increderea ca suntem valorosi fara ca altcineva sa ne considere astfel.

“Nimeni nu te poate dezamagi daca nu depinzi de nimeni. Nimeni nu te poate rani, face nefericit, singur, nervos sau dezamagit daca nu esti dependent de ei pentru bunastarea, inspiratia, dragostea, motivatia ta.”

Persoana care are incredere in sine este capabila sa faca fata provocarilor cu capul sus, fara a se victimiza, fara a reinterpreta lucrurile din punctul ei de vedere. Persoana lipsita de incredere va incerca sa manipuleze situatia, controlul fiind unul din tiparele mintii noastre, alaturi de nevoia de aprobare, frica de respingere.

Iata ce sta in calea increderii de sine:

Comformismul
Este bine sa ajungem sa intelegem ca nu depindem de aprecierea celorlalti.

Compararea noastra cu ceilalti
Este un semn de lipsa de incredere. Niciodata compararea nu poate fi satisfacatoare, intotdeauna se va ivi cineva mai bun intr-un anumit domeniu, dar fiecare are talentul lui si circumstante/factori diferiti care fac compararea lipsita de relevanta.

Competitia
Distrugatorul creativitatii. Suntem aici pentru a crea, nu pentru a competitiona.Concuram impotriva celorlalti atunci cand nu avem incredere in noi. Asa ca o persoana competitiva va avea nevoie intotdeauna de cineva pentru a-si dovedi valoarea, in timp ce persoana cu incredere in sine nu se va uita in curtea vecinului, pentru ca isi doreste ca el in sine sa fie excelent prin ceea ce face: ” Singura competitie este cu el insusi, pentru a obtine dezvoltare personala si excelenta in ceea ce face.”

Lauda
Este incredibil la cat de multe lucruri sunt capabili oamenii sa renunte pentru ea : concedii, sanatate, ei acceptand multe ore de lucru peste program la servici, totul pentru aprobare si apreciere.

Cautarea aprobarii poate deveni sensul vietii unora : obtinerea aprobarii partenerului de viata, a sefului, fiind ceea ce iti da valoarea.

In mod contrar, de fiecare data cand faci o greseala, si nu esti aprobat de cei din jur, te simti inferior celorlalti. Si oricat de mult ai incerca sa te ridici la asteptarile celor din jur, nu doar risti sa devii compulsiv, dar nici nu vei reusi, pentru ca i-ai ridicat pe ceilalti pe un piedestal, unde ti-e greu sa ajungi. Si oricum, intotdeauna vor exista oameni care vor avea si mai multi bani, si mai mare autoritate, sau case mai frumoase. Este inutil sa iti constitui din aceste lucruri valori personale. Adevaratele valori se afla in interiorul tau.

Recunoasterea
Confirmarea ca o persoana a facut tot ce i-a stat in putinta in realizarea sa personala. Dezvoltarea acestei nevoi de a primi recunoastere personala isi are locul in copilarie, cand unii parinti construiesc sistemul de valori gresit, atunci cand isi lauda copilul: “Ce baiat bun, mi-a adus flori de ziua mea.” astfel copilul va asocia gestul cu posibilitatea de a-si creste valoarea sa in ochii mamei. In subconstientul nostru avem foarte multe astfel de asocieri care ne-au format caracterul si ne motiveaza actiunile.

Cheia pentru depasirea tuturor acestor capcane este acceptarea de sine, asa cum suntem, cu calitati si defecte. Un om increzator nu se va lauda cu succesele sale, de fapt, o astfel de persoana are o lipsa de incredere mare, daca are nevoie de admiratia celor din jur pentru a-si confirma valoarea.

Dezvoltarea increderii in sine nu inseamna dezvoltarea egoului, cum ar putea crede multi, ci acceptarea ca suntem indivizi unici, demni de a fi iubiti, asa cum suntem.

Robert Anthony Bourdain

Sa ne fie de folos!

Consultaţii:

Pentru programări, trimiteți un mesaj la adresa:

simona.druncea@gmail.com

sau

https://www.facebook.com/simona.druncea

De asemenea, se pot face sedințe de consiliere psihologică pe SKYPE/Simona Druncea

Poti solicita o consultatie psihologica in caz de iti doresti să parcurgi un program de dezvoltare personală pentru a te ajuta să:
-sa te descoperi si sa te intelegi mai bine;
-sa dezvolti aprecierea si iubirea de sine;
-sa vorbesti despre idei, emotii si ganduri care te framanta;
-sa intelegi de ce ti se intampla anumite lucuri in mod repetat, si sa inveti lectia;
-sa accepti schimbarea ca pe o parte a evolutiei si sa inveti sa nu te temi de ea;sa iti intelegi visele;sa intelegi de ce uneori obsesiile si starile de boala reprezinta calea catre indeplinirea scopului personal in aceasta viata;
-sa inveti sa-ti asculti corpul;sa te conectezi la latura ta iubitoare si creativa;
-autocunoastere, optimizarea relatiilor interpersonale in cuplu/ familie/serviciu/cercul de prieteni;
-adaptare si dezvoltare, acceptare de sine;
-vindecare psiho-emotiva si fizica; adictii;
-stari de teama, tristete, insomnii sau cosmaruri;
-diverse frici; dificultati de relationare/ comunicare;
-atacuri de panica, anxietate, stres, stari de depresie, doliu etc,