Este greu să știi ce să spui ca să sprijini pe cineva drag care suferă de boli grave sau terminale. Pentru a sprijini o persoană dragă diagnosticată cu o boală care îi pune viața în pericol, ar trebui să eviţi afirmațiile forțate, prea vesele sau optimismul exagerat.

Conform unui studiu, când pacienții aflați în stadiu terminal au fost întrebați despre cele mai utile lucruri pe care le-au făcut cei dragi pentru ei, acceptarea calmă a bolii lor a fost printre cele mai importante.

Pentru a sprijini o persoană dragă care suferă de o boală care îi pune viața în pericol, ar trebui să eviți declarațiile forțate, prea vesele, care închid conversația.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Poate fi greu să găsești cuvintele potrivite, mai ales când vine vorba de subiecte precum boli grave și terminale. Vestea bună este că, dacă îți pasă cu adevărat, este posibil ca anumite cuvinte să nu conteze la fel de mult ca prezența și grija ta. Cu toate acestea, este ușor să ne autocriticăm pentru că spunem lucruri greșite sau pentru că nu oferim suficientă susținere emoțională. 

Iată cinci sfaturi care ar putea să te ajute să fii alături de ei:

1.   Spune ceea ce este cel mai important

În unele relații, există atât de multe de spus astfel încât este greu să știi de unde să începi. S-ar putea să te regăsești gândindu-te: „Sunt prea multe de vorbit, mai bine nici nu încerc”. Pe de altă parte, persoanele cu boli grave pot fi adesea obosite și pot avea dificultăți în a purta conversații lungi, așa că am putea pur și simplu să ezităm să le împovăram cu multe discuții. O strategie bună în ambele cazuri este să te întrebi: „Ce contează cel mai mult să-i spun?”

Pentru a realiza ce contează cu adevărat, acordă-ți câteva minute pentru a face o listă a lucrurilor despre care vrei sau poți vorbi cu persoana iubită. Acestea pot varia de la subiecte complet banale la lucruri extrem de importante. Nu cenzura și nu îți critica ideile; doar pune cât mai multe pe hârtie.

După ce ai făcut acest lucru, examinează lista. Gândește-te la ceea ce toate aceste subiecte ar putea avea în comun. Caută o temă pe care majoritatea o împărtășesc. De exemplu, toți ar putea fi preocupați de sentimente de dragoste, încredere, speranță sau vinovăție. Această idee centrală este probabil cea despre care trebuie să vorbim cel mai mult.

Citește mai mult aici:

https://www.doc.ro/relatii-si-familie/ce-faci-cand-cineva-drag-sufera-de-o-boala-grava-sau-in-stadiu-terminal